divendres, 6 de març del 2009

El Vaticà obre el debat per intentar conciliar Darwin i Déu



• La Santa Seu deixa el creacionisme fora de les jornades que dedica a l'evolució
• La jerarquia catòlica accepta la teoria de la selecció natural si és compatible amb la fe

L'univers que coneixem, amb l'ésser humà inclòs, és el fruit d'una evolució casual basada en la selecció natural i no existeix un disseny intel.ligent del món tal com pregonen alguns corrents intel.lectuals sorgits principalment als Estats Units. Això és el que, dos segles després del naixement de Charles Darwin, l'Església Catòlica està disposada a sostenir, sempre que s'accepti que afirmar l'evolució no significa negar l'existència de Déu ni el seu paper en la creació.
Aquesta decisió del Vaticà de distanciar-se de les teories creacionistes s'ha començat a reflectir en una conferència internacional que ahir es va inaugurar a Roma i que durarà fins dissabte, i en què científics, filòsofs i teòlegs dialoguen sobre la complexa relació entre la biologia evolutiva i la religió. Les jornades pretenen commemorar els 200 anys de Darwin i els 150 del seu llibre fonamental, L'origen de les espècies, que quan es va publicar va revolucionar les ciències naturals. Si s'ha de jutjar per les ponències anunciades en el programa, la jerarquia vaticana accepta l'aparent caos que suposa l'evolució, però el considera compatible amb "una lògica superior".
Les intervencions dels 35 especialistes que participen en el debat tocaran tots els aspectes de la controvèrsia que des dels temps de Darwin ha enfrontat els catòlics amb els científics, però deixaran el creacionisme fora de la discussió. "La teoria del disseny intel.ligent no és científica i genera nous equívocs", ha admès monsenyor Fiorenzo Facchini, paleontòleg de formació. "El creacionisme és una pseudoteoria", va sentenciar el físic Nicola Cabibbo en un simposi preparatori de la conferència actual que es va celebrar mesos enrere al Vaticà.
CRÍTIQUES
Això no significa que el diàleg entre fe i ciència hagi de ser fluid. En la presentació de la conferència, Gianfranco Ravasi, president del Consell Pontifici de la Cultura i organitzador de la trobada, va subratllar que la posició del Vaticà és que "les teories evolucionistes dels orígens no són incompatibles amb la Bíblia, la teologia i les ensenyances de l'església".Aquest intent de conciliació ja ha suscitat unes quantes crítiques. "En el fons --ha assegurat el filòsof Telmo Pievani--, del que es tracta és d'abandonar el creacionisme i també la teoria del disseny intel.ligent, però contraposant-se al mateix temps a l'evolució". Gilberto Corbellini, que és professor de Bioètica, ha criticat l'església ja que "elogia la ciència mentre s'instal.la en els rails de la religió però l'ataca quan s'expressa sobre temes que representen un progrés per a la qualitat de la vida humana".
ELS RECELS DEL PAPA
Segons la publicació científica Science, la conferència suposa "un missatge ambigu", perquè "el Vaticà no accepta clarament l'evolució". A aquest respecte, la revista recorda la primera trobada sobre aquests temes que l'actual Papa va celebrar el 2006 a la seva residència estiuenca de Castelgandolfo. Allà, davant una quarantena dels seus exalumnes, Benet XVI va dir que "l'existència d'un disseny creador és evident" i que "l'evolució no pot explicar tots els aspectes de la biologia" (un any abans havia escrit una cosa similar a les pàgines del New York Times).Segons les actes de la trobada, el Papa també va assenyalar que l'evolució "no es pot provar, perquè no es poden experimentar 10.000 generacions d'éssers, de manera que es tracta d'una teoria incompleta i no demostrable". L'astrofísic Stephen Hawking, convidat per Benet XVI a explicar l'origen de l'univers, li va replicar que les respostes a les preguntes de per què estem aquí i d'on venim "cauen dins de l'àmbit de la ciència".En la jornada inaugural d'ahir, diversos científics prestigiosos van explicar amb detall en què consisteixen les idees de Darwin, van exposar les troballes posteriors que han confirmat la validesa de l'evolució i van parlar sobre els límits de la teoria a l'hora d'explicar l'origen de l'univers. Avui el debat seguirà desenvolupant-se en el camp de la ciència, abans de cedir el relleu a la filosofia. Els teòlegs s'han reservat l'última paraula.
Informació apareguda al periódico, dimecres 4 de març, i firmada per ROSSEND DOMÈNECH ROMA

22 comentaris:

Anònim ha dit...

coses d'aquestes són les que em fan posar de mal humor...la religió accepta la ciencia i la filosofia quan van conforma amb les seves teories, o simplement el fabulos Vaticà "crea" noticies ficticies i les corrobora com a ciencies...suposo que ho vas sentir no tot lo de les pindoles anticopceptives? i tot pels ... seus propis interesos...ara es compatible amb la fe pero fa tres anys no...
en fi...e dit moltes coses massa rapid po mes o menys suposo k ja mentendras ajaj
vagi molt bé;)

Anònim ha dit...

i anima els alumnes a fer aportacions al bloc home!! que els tens ben abandonat!
fins divendres;)?

Anònim ha dit...

Doncs la veritat es que estic totalment d'acord amb el que diu el filòsof Telmo Pievani, ja que sembla ser que la mateixa església se n'ha adonat de que la teoría que defensa (la creació) és ridícula i no té fonaments. Per aixo ara intenten "donar la volta a la truita" o si més no, fer una fusió de les dues teories. D'aquí ve el cambiar la seva opinió d'una manera lenta, per a que no es noti tant que s'han equivocat defensant el que han estat defensant fins ara.

Gina Pulido 1rA

Anònim ha dit...

No crec que aquesta trobada al Vaticà serveixi de gaire més cosa que explicar que hi ha dues grans branques dins la societat humana. La que defensa la teoria de l’evolucionisme i la que defensa, amb proves científicament demostrables la teoria de l’evolució. El Vaticà vol defensar la seva teoria i els científics volen defensar la seva. Aquestes dues teories son bastant contradictòries, i a més si i afegeixes l’opinió del Cap de l’església que diu que no es poden explicar tots els aspectes de la biologia amb la teoria de l’evolució, penses que no serveixen de res aquests intents d’acostament entre l’església i la ciència.

ALBERT ROSEAN
1A BAT

Anònim ha dit...

El que jo crec sobre aquesta notícia es que, el vatica, l'esglesia en general i els corrents del qual parla aquest article segons el meu punt de vista es del tot erroni ja que, l'esglesia no pinta res contradient la teoia de l'evolució de Charles Darwin, i es tindrien que fixar més en el que pasa en el món en aquests mateixos moments. Jo em quedo amb la frase que diu Fiorenzo Facchini paleontoleg, que diu: "La teoria del disseny intel.ligent no és científica i genera nous equívocs" estic totalment d'acord ja que ningú neix sabent'ho tot i amb aquesta frase te tota la raó.
Vagi be.

Eloy García 1r B

Laura ha dit...

Segons el meu punt de vista;
partim de la base que l'esglèsia és tot una mena de negoci, on antigament les coses que no teníen una explicació s'explicava amb "va ser obra de Déu" i em sona haver llegit algun article sobre la teoria de l'evolució en que la gent es donava comte que no tot era la existència de Déu per a explicar els diferents fets, però que preferien mantenir la boca tancada i que els superiors (clergues, etc..) no s'enteressin perquè es crearia una discusió molt forta. Fins que Darwin va exposar aquesta ideia que durant tant de temps molta gent tenia pànic al pronunciar-la o tan sols am pensar-la.
Per tant, el vaticà al veure que la gent té fonaments propis, i que ja no s'empassen el: "perquè Déu ho va crear.." ha intentat ajuntar l'explicació de l'evolució amb relació amb la religió, i això crec que passarà sempre, la religió sempre tindrà un pensament propi.. i si es contradictori amb el de les persones, el farà modificar una mica per a que hi hagi una relació. Tan sols es tracta d'interès, un negoci que perdura des de sempre, i que continuarà fins que la humanitat ho permeteixi.


Laura Rota
1B BAT

Anònim ha dit...

Crec que ja era hora que l'esglesia s'intentes posar d'acord amb la ciència, ja que en el fons, es com si fossin dues religions diferents una que creu en les coses demostrades i una altre que creu en les coses que no es poden demostrar. Per aquesta definició que acabo de donar, és practimanet impossible que l'esglesia arribi a un acord amb la ciècnia sobre la teoria de l'evolució, ja que en aquest cas, la ciència també creu en una cosa que no es pot demostrar.
Personalment, trobu molt més creible la teoria de l'evolució de Darwin que no pas la catolica, però el dret de la llibertat d'opinio existeix, i si de tant en tant, el vatica es reuneix per parlr sobre aquests temes, si més no, servira perque la gent parli i reflexioni sobre el tema.

Ho sento per el retard, però val més tard que mai..

Xavier Soldevila 1er "A"

Anònim ha dit...

La religió i la ciència sempre han estat dues coses contradictòries, ja que mai s'han posat d'acord i per culpa d'això molta gent a mort al llarg dels anys. Han matat a gent per dir coses que a l'església no li agradava o no li interessava, tot i que al llarg dels anys s'ha demostrat que eren certes. Una d'elles és la teorica de l'evolució que mica en mica es va construint. La teoria que defensa la creació cada vegada té més esquerdes, en canvi la teoria de l'evolució va guanyant terreny, ja que cada vegada se'n tenen més proves.

Jo crec que la gent molt religiosa pot compaginar la teoria de l'evolució amb creure que hi ha alguna cosa més o que no sigui pura casualitat que hi hagi hagut el big bang i després tots els successos necessàris per crear-se vida i els primers organismes aquí al planeta.

MONTSE BASSAS

1r BAT A

Sento el retard.. em va passar per alt.

Anònim ha dit...

Quan Darwin va proclamar la seva teoria de l'evolució, el que va fer va ser contradir a l'esglesia i per tant, fer-li perdre credibilitat. Darwin, era com si digues que res de el que es creia fins ara, fos cert.
En la societat d'aquells temps era molt dificil cambiar de ideologia i deixar de creure en la teoria de la creació de Deu degut a la forta pressió de l'esglesia però en la societat actual, crec que ja comença a ser hora, que l'esglesia es deixi guiar una mica més per la lògica i els coneixements actuals. La pressió de l'esglesia encara existeix, però al no ser tant forta, crec que ja és un bon moment perque el Vatica intenti coinciliar les dues teories.

Ariadna Ramon 1er B

Anònim ha dit...

Penso que és un pas important, que l'església catòlica, una entitat poderosa en el sentit que té a milers de creients que segueixen la seva doctrina, fagi un petit pas per acceptar la teoria de l'evolució proposada per Charles Darwin fa 150 anys, una teoría científicament provada.

Tot i que trobo que és un pas important per el Vaticà a acostar-se a la comunitat científica, també crec que ho fa per interès propi, com a mesura per no quedar com a una religió antiga i pasada de moda en una societat marcada en els últims temps per els grans avenços científics.

Mateu Collell 1r A

Anònim ha dit...

Bé, la meva opinió sobre aquesta xerrada és que la teoria de l'evolució i la del creacionisme, són dos aspectes totalment contradictoris i que molt difícilment trobaran punts en comú. Tot i això l'església no vol que això sigui dit, i vol fer creure a la gent que el creacionisme sí que ha tingut a veure en l'evolució de les espècies terrestres.
Des del meu punt de vista, i en els temps que estem vivint avui en dia, sembla ridícul que una sola persona ho creés tot amb 6 dies i tingués el luxe de descansar el setè. Espero que la gent comenci a obrir els ulls i es comenci a basar en tot allò demostrable i deixi de banda teories sense cap base consistent.

Perdó pel retard, espero que no hi hagi cap inconvenient.

Enric Carbonell Fages.
1er Bat. A

Anònim ha dit...

La trobada en el Vaticà no serà massa útil, ja que es donarà a saber el que ya es sap, que uns defensen la teoria d l’evolució i altres no. En la meva opinió la part que defensa l’església de esta en contra de la teoria de Darwin esta totalment equivocada, no es possible que la vida aparegués perquè si, això es ridícul i no hi ha proves. Per això ara intenta canviar-ho i fer una fusió entre les dues teories, ja que s’han adonat que la seva no estava massa acertada. La religio defens la seva teoria i els científics la seva, ja que tothom es lliure de pensa el que vulgui i penso que es agradable parla sobre el tema ja que la gent reflexiona i es posa amb acord amb una o altre teoria.
La meva opinió es que ara es el moment que l’església canvi i s’adoni de que no te proves per defensa la seva teoria i que comenci a creure en la teoria de Darwin que te mes proves i es mes fiable.

Amb retard*, Abel Lopez 1rB

Anònim ha dit...

Trobo que el propòsit que té actualment l’església és el d'evitar que la gent obri els ulls i s'adoni de les veritats que han estat amagades durant tant de temps.

Realment no creuen en la teoria de l'evolució ja que ells mateixos diuen que tot i així hi ha "alguna cosa superior" i que tot té una relació (hi posen entrebancs).

Crec que queda bastant clar que aquesta reunió ha estat concertada per fer veure a la gent que l’església "ha rectificat" i s'ha modernitzat una mica, però és obvi que únicament el que volen és poder continuar el negoci que durant tants centenars d'anys han estat imposant. Per sort en els darrers anys, gràcies a les noves tecnologies, a l'educació i a la cultura que la gent té al seu abast hem pogut superar l'ignorància que ens tapava els ulls.

La teoria de l'evolució és la única explicació demostrable de l'evolució de les espècies i costa comprendre com alguns països tant avançats en algunes coses van tant enrederits en algunes altres.

Això comença a fer pudor...



Roger Petit, 1er A

Anònim ha dit...

Crec que és totalment veritat que les teories de l'evolució són realment contràries a les teories de la Bíblia per això estic d'acord en què són incompatibles. Cada cop estic més a favor de les teories que parlen d'una evolució a causa de la selelecció natural i encara que crec en Déu, l'avanç tecnològic i les noves informacions que va sorgin demostren que la Bíblia no pot demostrar tot el que hi està redactat, en canvi, els científics si que tenen suficients raons per justificar les seves teories.

Edson Pilaloa 1er B

ernestboix ha dit...

Jo crec que ja era hora que l'esglèsia s'intentes acostar a la ciència ja que negant una veritat cièntifica no fa res més que perdre fidels, ja que s'ha de tenir en compte que la bíblia i altres textos segrats que contradiuen la llei de l'evolució no s'han d'agafar el peu de la lletre si no s'ha d'agafar metaforicament jo crec que és un primer pas molt decisiu tan tant com va ser reconeixa l'heliocentrisme en el seu moment hi ara cap persona s'atreviria a negar-ho d'aqu´uns anys passara el mateix em la llei de l'evolució

vagi bé i salut

Ernest Boix 1r B

Anònim ha dit...

Des de el meu punt de vista crec que ja anava se'n l'hora de que l’església reconegués una teoria que ha estat demostrada i aprovada científicament, sempre és difícil rectificar i més si has estat molt temps contraposant amb aquesta teoria però ja no deuen saber com defensar-ho i el hi ha tocat baixa del burro!

Albert Ballús 1r B

CarlesLouzao ha dit...

La religió sempre ha estat en contra dels avenços que contradiuen el que ells pregonen.
Per desgràcia tenen molta influència en alguns paÏsos i això fa que la gent tingui por al progrés pel fet de que l'esglèsia diu que es dolent opecat.

Crec que sempre s'ha de mantenir independent la ciència de la religió i cada estat hauria de ser laic i que l'esglèsia digui el que vulgui però es segueixi investigant.

Carles Louzao 1erB

Àfrica ha dit...

Jo, com la meva companya Gina, crec que el que diu el filòsof Telmo Pievani, es correcte. Potser l'esgèsia, s'ha adonat que la teoria del creacionisme no te gaire sentit, tot i que sigui defensada per algunes persones.

A l'església, li interessa tenir seguidors per mantenir el seu poder, per aquest motiu i no per cap altre, intenten convalidar una mica la ciencia i la religió.

De moment, l'esglèsia, el Vaticà o la religió, no ha fet res més que posar pals a les rodes, en l'avènç de la ciencia, perquè descredita les seves teories; o en la millora als païssos subdesenvolupats.

La meva opinió és aquesta, per l'església, com menys cosa se sapiga, més gran es el seu poder; de manera que si vivim enganyuats o "amb una bena als ulls", els és més fàcil controlar-nos.


Àfrica Sàez 1rA BATX.

Anònim ha dit...

estic d'acord en que la teoria de l'evolució està més en l'àmbit de la ciència ja que en la teoria de
Darwin es demostra que els ésser vius al llarg del temps han anat tenint evolucions i en canvi en
l’església s'explica que tot ho va crear Déu, així perquè així..

jo crec que l’església tindria que entendre que s'ha confirmat amb proves que la teoria de l'evolució
no va passar pas perquè Déu va dir tal i així ho va fer sinó per totes les etapes que des de que la
terra existeix ha passat.
és el que jo opino.






sandra!
1r B.

raquel ha dit...

Considero que abans la esglesia tenia poder absolut sobre a gent i sobre totes les ideologies, pensaments...i per culpa d'aixo ho tenien tot controlat, i esclar llavors va sortir darwin am la teoria de l'evolució que tenia mes logica que no pas el que deia l'esglesia i van haver-hi gran conflictes, tot i aixins jo estic d'acord am darwin, i ara, per molts que l'esglesia digui que vol arriba a un acord am la ciència no será mai posible perque cadascu te la seva manera de viure la vida i de creures com va ser creada, com sempre dius lluis, la fe mou muntanyes! i aixo mai canviaraá
raquel torrubia 1 bat b

Anònim ha dit...

el meu punt de vista, es que l'esglesia sempre intenta ficar una distancia entre la ciencia, pero l'esglesia no veu que la ciencia ho a demostrat en proves y l'esglesia pel moment no a pugut demostrar res, y el que tindria de fer, avans de posar-se en contra de aquestes teorias seria remodelar el pensament eclesiastic ya que els temps canvian y no estem encara en el segle primers despres de crist, perque hi han coses que prohibeix l'esglesia que son mes que necesarias per la millora de les vides dels esser humans en el mon que estem ara.

noelia zuheros

Anònim ha dit...

Crec que l'esglesia hauria de donar la raó a la teoria de l'evolució perque és mes creible i mes demostrable que no pas la creació.

Però tots sabem que l'esglesia seguira defensan les seves creences encara que no es puguin demostrar mai són les seves creences, yo no dic res perque cadasú fa el que vol i si aquesta és la seva decició.

Aixó si ells tampoc haurien de fer creure a tothom el que ells creuen.

Ainhoa